Inhägnad för hästar – att tänka på

För att en häst ska må bra måste den få möjlighet att gå fritt utomhus någon stund varje dag, för att den ska kunna röra sig i sina naturliga gångarter och beta gräs. För att hästen ska kunna göra detta behövs naturligtvis ett stort inhägnat område, och detta måste utformas på rätt sätt för att både förhindra att hästarna kommer ut ur inhägnaden, och att de på något sätt kan skada sig på staketet.

Något som är mycket viktigt att veta om när man skapar en inhägnad eller hage för hästar är till exempel att det sedan den 1 januari 2010 är förbjudet att använda taggtråd när man bygger stängsel för hästhagar. Detta för att det finns stor risk att hästarna skadar sig på stängslet. Det bästa sättet att både försäkra sig om att hästarna inte smiter ut från hagen, och att de inte kan skada sig, är att ha ett elstängsel med tre eller fem trådar. Stöten som hästarna får från stängslet är inte farlig för dem, men försäkrar att de håller sig borta från stängslet och inte försöker exempelvis bita sig ut. För att ett elstängsel ska vara säkert för hästen måste det dock vara synligt överallt i hagen (så att hästen inte går in i det av misstag) och vara sträckt ordentligt, så att hästen inte kan fastna i trådarna. Du kan enkelt hitta allt material som behövs för att bygga ett säkert och stabilt stängsel på Buildor.se.

Det är dock inte bara själva stängslet som måste vara säkert för hästarna, utan hela inhägnaden. Därför måste man gå igenom hela hagen och kontrollera att det exempelvis inte ligger vassa föremål på marken, och att marken är dränerad på de ställen som hästarna belastar hårt.

Hästar kan vistas utomhus även vintertid, men på grund av det kalla klimatet i Sverige krävs särskilda åtgärder om man vill hålla sin häst i hage under längre tid på vintern. Max antal timmar som en häst får vistas utomhus på vintern utan något särskilt skydd är 16 timmar per dygn. Endast hästraser som är särskilt lämpade för kallt klimat får vistas utomhus längre än så. I sådana fall måste hästen också ha fri tillgång till ett inomhusområde där den kan söka skydd mot snö, vind och regn, och där den kan ligga på ett torrt underlag.

Om man har allt detta i åtanke när man skapar en inhägnad för sina hästar, kommer man att få djur som mår bättre och är gladare, vilket gör att man själv kommer att ha mer glädje av dem.