Tillbehör till sadeln

Sadeln är troligen den allra dyraste utrustningsdelen man köper till sin häst. Men sanningen är att man inte bara behöver en sadel utan också en del tillbehör till den. Här ger vi dig lite mer information om just de tillbehör du kan behöva.

En bra sadelgjord

En sadelgjord är det som håller fast sadeln runt hästens mage. Det finns sadelgjordar från kända tillverkare som passar till de flesta sadlar. När du ska köpa en sadelgjord behöver du veta hur lång den ska vara för att nå runt hästens mage. Det finns också sadelgjordar med olika funktion. I vissa kan till exempel hjälptyglar fästas, andra skyddar hästens mage mot islag om du ska hoppa över hinder.

Förbygel och svanskappa

I de allra flesta fall går det utmärkt att köpa begagnade sadlar så länge de ligger bra på hästen. Ibland kan det dock vara så att sadeln överlag ligger bra men att den åker framåt eller bakåt. Det kan bero på att hästen har en för hög eller för låg manke. Då kan en förbygel användas för att hindra sadeln att glida bakåt. På samma sätt används en svanskappa som träs runt hästens svansrot för att sadeln inte ska åka framåt.

Schabrak och padd

Under sadeln ska man alltid ha ett schabrak. Det är en liten, stoppad, filt kan man säga. Den skyddar sadeln mot smuts, men också hästens rygg så att den inte blir skavd av sadeln. En padd används för att göra sadeln skonsammare för hästen, samt för att förbättra ryttarens sits om en sadel inte riktigt passar ryttaren. Målet bör dock vara att sadeln ska passa både häst och ryttare.

Stigbyglar

Stigbyglar är det ryttaren har sina fötter i när denne rider. Stigbyglarna finns i flera olika varianter. Det allra populäraste i dag är så kallade säkerhetsstigbyglar. Det är stigbyglar som öppnar sig i ena sidan om man ramlar av. Det minskar risken för att man ska fastna och släpas efter hästen om något händer. Stigbyglar är i regel inte något av de dyraste tillbehören även om de också finns i olika prisklasser.