Hästar och jakt

Hästar och jakt är två väldigt populära fritidssysselsättningar i Sverige. Det är dock inte alltid de går så bra ihop. Hästmänniskor gillar att vara i skogen, och så även jägarna.

Att jaga från hästryggen

I vissa länder är det tillåtet att jaga från hästryggen. I Sverige är det inte speciellt vanligt och lagen är också lite svår att förstå. Man får inte jaga från fordon och hästen räknas som ett sådant när man rider. Det är dessutom svårt att hantera ett vapen från hästryggen även om man har ett bra kikarsikte monterat på det.

När hästen blir skrämd av jägare

När man är ute och rider kan olyckor ske. Men under jaktsäsong är risken kanske lite större att man råkar illa ut. Hästen kan bli skrämd av skott, av jakthundar eller av jägare som plötsligt hoppar ut framför ekipaget. Många jägare anser sig också ha ensamrätt till skogen under jakten, men så är absolut inte fallet.

Hur stor är risken för skadeskjutning?

Även när hästen går i hagen kan den råka ut för vilsna jägare. Det kan vara någon som går fel, och dessvärre förekommer det också att hästar skjuts på grund av att jägare ser fel. Det sker inte ofta men man bör som hästägare vara medveten om risken.