Bli fodervärd åt en häst

Det är mångas dröm när de är unga (och i vissa fall när de är äldre också) att äga en egen häst. Inte lika många har dock råd att faktiskt köpa en häst. Ett bra alternativ för att ändå få prova på hur det är att sköta om en egen häst är att bli fodervärd. Det innebär att man under en begränsad period tar hand om någon annans häst. Eftersom man som fodervärd står för skötsel och kostnader betalar man vanligtvis ingenting för att få ”låna” hästen under denna period.

Det är vanligtvis en privatperson som äger hästen, och man kan komma i kontakt med personer som söker fodervärdar via till exempel hästforum på internet eller annonser på olika annonssidor. Det är också vanligt att man hittar en häst som behöver fodervärd via personliga kontakter, till exempel sin ridskolelärare. Oavsett hur man har hittat hästen ska man alltid skriva kontrakt med ägaren, för att förtydliga vem som har ansvar för vad.

Det är inte ovanligt att hästar som ges till fodervärdar är till försäljning, och om så är fallet kan det vara bra att skriva in ett pris i fodervärdskontraktet, så att ägaren inte utnyttjar ditt band till hästen efter fodervärdsperioden för att höja priset. Om du fortfarande inte skulle ha råd med en egen häst vid det laget, kan en lösning vara att ta ett sms-lån för att kunna köpa loss hästen. Sedan kan du betala tillbaka lånet bit för bit, samtidigt som du rider och har roligt med din nya häst.