Hästars lugnande effekt på människor

Det är sedan länge känt att djur har en lugnande effekt på de människor som håller på med dem. Vad många inte vet är att detta även gäller för hästar. Många ser hästen som ett stort och närmast farligt djur, men det är inte sant. Hästen kan förvisso vara stor, men det finns också små ponnys som är lägre än en meter. En häst är inte farlig i sig, det är ofta människans beteende i närhet och kontakt med hästen som skapar en farlig situation. Hästar har, precis som andra djur, en dokumenterat lugnande effekt på människor. Därför kan ofta personer som känner sig stressade finna stort nöje och avslappning i att umgås med och leka med olika sorters djur.

Vilken effekt kan hästen ha?

Om man är ledsen över något eller känner press inför något väljer många hästmänniskor att åka till stallet. hästarna ger tröst och trygghet och hur mysigt är det inte att krypa ihop i en box men ett hästhuvud i knät. Att vara i stallet gör också att man tvingas fokusera på att ta hand om hästarna och då kan man släppa tankarna på allt det andra som sätter press på en just då. Att klappa och umgås med en häst frigör också det lugnande hormonet oxytocin hos både hästen och människan vilket gör detta till en mycket effektiv metod för att lugna ner sig själv. Att rida ut på en häst där man har möjlighet att njuta av naturen och höra ljud och känna andra dofter hjälper också till att lätta upp sinnet och skingra alla jobbiga tankar. Det ger också tillfälle att reflektera, och kanske kan man sedan lösa den jobbiga situationen.

Var kan man umgås med hästar?

Om man inte har en egen häst kan det vara svårt att hitta en häst att klappa på och umgås med. Man kan dock ta kontakt med en ridskola i närheten och förklara sin situation. Om man är sjukskriven för stress kan man prata med sin läkare och kanske få ridning som motion utskrivet på recept. Då kan detta användas i kontakt med ridskolan. här finns det ofta tillfälle att umgås med hästar även om man inte har en ridlektion just den dagen. Kanske kan man bli skötare på en häst och få ansvar för att just den hästen sköts om ett par dagar i veckan? Det kan också finnas någon privathäst som behöver lite extra sällskap någon dag i veckan och då kan man med lite tur få ta hand om den hästen.