Starta och driva stall

Om man har en hästverksamhet i tankarna bör man fundera på varför. Om det är så att man, precis som flera andra hästföretagare, delar en passion till själva hästen är det bara att börja planera för företaget! Passion är en enormt stor drivkraft och det är också grunden för att man ska tycka om och brinna för det man har som sysselsättning. Passionen ger också energi till hårt arbete och är verkligen en nyckel till framgång. Att driva ett stall är inte helt enkelt och det kan komma flera motgångar innan företaget blir lönsamt. Det finns dock en hel del saker man bör tänka på innan och under företagsstarten som gör att företagets början blir mer smärtfri. När det handlar om att starta stall måste man först och främst se till att man har de kunskaper som krävs och att man är beredd på det arbete stallet kommer att medföra.

Svårt att vara själv

För att stallet ska vara bra måste alla inblandade vara överens. Om man får tag i bra människor att samarbeta med kan man ofta turas om att sköta arbetet kring hästarna. En ensam individ kan driva allt med hästarnas hjälp, men det är långt mycket enklare och roligare om man är flera som hjälps åt. Om man har tillgång till åkrar och liknande kan man ofta odla eget foder och kanske även strö till boxarna vilket kan hålla kostnaderna nere. Det är också bra att kunna turas om att fodra, mocka och släppa ut hästarna om någon måste åka bort eller liknande. Om man vill driva stallet själv, kanske med familjen som hjälp, kan det inbringa stora inkomster men man måste också vara beredd på mycket jobb. Då betalar människor för att hästen ska skötas om och de ska endast komma dit för att rida och sedan kunna åka hem igen, om de inte känner att de vill rykta hästen. Om man driver ett sådant stall måste man alltså vara hemma större delen av tiden och semestrar utomlands är inte att tänka på.

Hålla ordning i stallet

När det gäller stallets skötsel måste det finnas bra riktlinjer för hur allt ska gå till. Innan man startar stallet kan det vara bra att sätta ihop en lista över vad som ska göras i stallet varje dag, från morgon till kväll. Det är också bra att skriva ihop en checklista för städning och liknande. Om man behöver flytta för att kunna ta hand om stallet finns snabb och smidig flyttstädning Varberg som kan städa den gamla bostaden medan man själv ägnar sig åt den nya bostaden och stallet. Ofta är det en fördel att bo i närheten av stallet man driver så man har bra uppsikt över det och så att man snabbt kan ta sig till stallet om något skulle hända. Man måste se över stallet dagligen, och hästarna behöver foder och vatten flera gånger om dagen. I samband med detta bör man också se över om en häst skadat sig. Mycket ansvar är inblandat när man driver ett stall, men det är väl värt arbetet.