Hästsportens olika grenar

Det finns nio olika grenar som brukar räknas in under paraplytermen ridsport eller hästsport. Dessa är fälttävlan, banhoppning, dressyr, distansritt, körning, voltige, westernridning, horseball och hästpolo. Av dem är det dock bara tre som är olympiska grenar, nämligen fälttävlan, banhoppning och dressyr.

Fälttävlan har sitt ursprung i det militära, och är tänkt att testa hästens och ryttarens uthållighet och snabbhet, liksom hur väl de arbetar tillsammans, det vill säga hur väl hästen lyder och hur bra ryttaren kan kontrollera sin häst. En tävling kan vara mellan en och tre dagar, och består av tre olika moment: dressyr, banhoppning och terrängritt. Det är detta sistnämnda moment som framförallt förknippas med fälttävlan, då ekipaget rider en förutbestämd bana som kan variera i längd mellan 1 och 5 kilometer (beroende på klass), och som ska ridas under en viss optimaltid. Banan går genom olika typer av terränger, som äng, grusväg, skog och kuperad terräng, och kan innehålla en rad olika hinder, till exempel vattenhinder.

Inom dressyr ligger fokus på samspelet mellan häst och ryttare (ännu mer än i de övriga grenarna). Syftet med dressyr var ursprungligen att träna hästen för att göra den lätt att rida, vilket har sin grund i militärens användning av hästar. En dressyrtävling går ut på att varje ekipage ska utföra ett program med särskilda rörelser och svårigheter, samtidigt som häst och ryttare håller korrekta positioner.

Banhoppning är den mest populära ridsporten, och har varit en olympisk gren ända sedan år 1900. Inom banhoppning går tävlingarna ut på att ekipaget ska ta sig genom en hinderbana med hopp av varierande höjd och svårighetsgrad (beroende på klass) och göra så få misstag som möjligt (till exempel att riva ett hinder). Det finns framförallt två olika typer av hinder inom banhoppning: rättuppstående hinder och längdhinder. De rättuppstående hindren är helt enkelt bommar som på olika sätt vilar på ett par hinderstöd (till exempel i kryssform). Länghinder kan se ut på olika sätt, men består alltid av två eller fler par hinderstöd. Dessa kan vara arrangerade på olika avstånd från varandra för att ge ökad eller minskad svårighetsgrad.

Oavsett vilken av dessa grenar man väljer att ägna sig åt har de dock en sak gemensamt, nämligen att man får tillbringa mycket tid utomhus och får mycket friskluft. Är man en hästmänniska älskar man dock sannolikt att vistas utomhus och i naturen, vilket betyder att det inte är ett problem. Troligen har man redan en bra uppsättning utemöbler hemma, så att man kan vila ut i solskenet och naturen även när man inte sitter på hästryggen – annars kan man gå in på Byggmax.se, där det finns ett stort utbud av utemöbler för alla smaker.