Ridning och utrustning

 

I tusentals år har hästar varit en stor del av människans vardag. Djuren är starka och samarbetsvilliga och har därför varit till stor hjälp för många bönder och odlare. Till en början användes hästen enbart som draghjälp i olika situationer, t.ex. innan bönder skulle så sin jord, eller för att kunna dra tunga vagnar.

Idag ser hästens roll mycket mer annorlunda ut. Hästen används fortfarande som hjälp då vagnar eller kärror ska dras, men vanligast är att hästen används för ridning och sport. Nuförtiden finns ridskolor och klubbar nästan oberoende var i landet man bor och det är inte svårt att hitta en klubb att ansluta sRiding equipmentsig till om man önskar börja rida.

Om man nyss har fått upp intresset för hästar och ridsport finns det en del saker man bör tänka på innan man sätter igång eller kontaktar en ridskola. Sporten i sig är kostsam, inte överdrivet dyr, men betydligt dyrare än t.ex. innebandy eller basket. Kläderna man behöver bör vara speciellt anpassade efter den typen av klädsel som sporten kräver. Ridbyxor har förstärkning vid knän och säte, oftast på grund av att det är dessa områden som kommer att nötas mest. De skor eller stövlar man väljer ska ha en liten klack, men inte alldeles för hög för att kunna riskera att foten fastnar i stigbygeln om en olycka skulle vara framme.

Vissa väljer att använda en skyddsväst vid ridning. Det är mer vanligt vid hoppning, men kan även vara bra om man är en ovan ryttare eller rider en häst man inte riktigt känner. Ridvästar kostar en del, men är ett mycket bra skydd för rygg, bröstkorg och svanskota om man skulle råka ramla av hästen eller bli sparkad eller klämd. Hästar är stora djur som väger mycket, därför är det viktigt att man är ordentligt utrustad.

Women riding horsesDet sista, men absolut viktigaste, är ridhjälmen. Ridhjälmen  ett skydd för huvudet och det är mycket viktigt att den är av rätt storlek, men även är godkänd och inte skadad. Om man har ramlat av en häst och hjälmen har tagit emot fallet, ska denna hjälm kasseras på en gång. Precis som vid andra typer av hjälmar kan det uppstå skador i plasten som inte syns, vilket gör att hjälmen inte skyddar om den skulle behöva ta emot ännu en smäll.