Ibland kan man höra att ridning är en av de farligaste sporterna och det går ofta inte en dag utan att man kan läsa om olyckor som inblandar hästar i någon form. En häst är ett flyktdjur som lätt kan bli skrämt av något och då kan en ryttare råka ramla av eller stå på fel ställe och bli skadad av hästen. Om man håller på med hästar kan man räkna med att få någon typ av skada någon gång i livet. Ibland kan dessa skador vara mindre, och ibland kan de vara riktigt allvarliga. Det finns människor som avlidit när de blivit skadade i samband med ridning och då handlar det ofta om att man landat mycket olyckligt när man ramlat av. Vanliga skador i samband med ridning är förutom blåmärken och skrubbsår olika skärskador och krosskador på muskler och mjukdelar. Det förekommer också rygg- samt nackskador samt olika huvudskador.
Hur kan man skydda sig?
Om man håller på med hästar finns det dock flera sätt att skydda sig på. det kan gå väldigt illa om man inte använder sig av de skydd som finns. Om man håller på med hästar bör man alltid använda hjälm, och det oavsett om man ska rida eller bara hålla på med hästen från marken. Även om man bara ska borsta hästen kan den bli rädd och råka ställa sig på bakbenen. Får människan en framhov i huvudet då, och inte har hjälm kan skadorna bli mycket allvarliga. En annan sak som är bra att ha på sig är en säkerhetsväst. Denna skyddar rygg, nacke och inre organ om en ryttare ramlar av och dessutom kan den också skydda vid en spark om en människa står bredvid eller bakom en häst. Denna väst bör man också bära både på hästryggen och på marken. Det finns också särskilda skor som har inbyggda stålhättor som skyddar fötterna om en häst skulle trampa en på foten. Dessa kan skydda mot allvarliga skador. De är ofta också anpassade för att inte fasta i stigbygeln om en ryttare ramlar av hästen.
Vad gör man om något händer?
Om en olycka händer i samband med ridning är det viktigt att man tar det lugnt och tar hand om den som har ramlat av. Om en person är vid medvetande och inte har ont i nacke eller rygg kan denne ofta ställa sig upp direkt och har denne inte ont någonstans är det bra om personen kommer upp på hästen direkt, om så bara en kort stund. På så vis kan man undvika att en person blir rädd för att rida. Om man har otur kan man råka slå i munnen när man ramlar av och då är det tur att det finns tandläkare stockholm som har både kvälls- och helgöppet eftersom det är då flest olyckor händer. Om en person har fått sår och liknande behöver dessa ofta göras rent och eventuellt sys. Det är därför bra om det finns en första hjälpen-låda i stallet med plåster, sårtvätt och olika bandage så man snabbt kan ge en behövande hjälp.