Dags att köpa häst – kostnad och ansvar

Står du i valet och kvalet att köpa häst eller har du kanske redan bestämt dig? Att ha möjlighet att äga en egen häst är en stor dröm för många häst-älskare, men innan man slår slag i saken är det viktigt att vara förberedd på ansvaret som en häst innebär och även ha tillräckligt med kunskap om hästar för att kunna ta hand om sin nya vän. I Sverige finns det ett flertal hästuppfödare där du kan köpa din häst från, men det går även minst lika bra att köpa en häst från en ridskola eller från en privatperson. Vilken typ av häst som du vill ha beror naturligtvis på vad du planerar att använda hästen till.

Ett mycket vanligt misstag när man väljer häst är att man endast utgår efter hästens utseende. Visst kan man lyckas träffa rätt genom detta, men rekommenderat är att istället utgå från hästens egenskaper, kunskaper och beteende. Att bara välja en häst för att man tycker den är vacker kan göra så att man hamnar med en häst där varken häst eller ryttare har möjlighet att utvecklas, vilket i sin tur kan leda till att man känner sig missnöjd med sitt val eller helt enkelt får svårigheter att faktiskt hantera och rida hästen.

Kostnader och tid

För att vara säker på att du har möjlighet att ta hand om en häst behöver du titta på hur din vardag ser ut. Hur mycket tid kommer du att kunna lägga på hästen och har du den ekonomi som en häst kräver? Billiga och bra kläder för dig som ryttare kan du hitta i alla möjliga affärer, t.ex. på outletsverige.se eller i riktiga hästsportaffärer, men det som kommer att kosta dig mest är utrustning, foder och stallhyra.

Hur mycket stallhyran kommer kosta beror naturligtvis på var i landet du bor och om du har tillgång till ett eget stall. I Stockholm kan en mindre box kosta lika mycket som hyran på en liten lägenhet i en förort, medan mindre orter i landet har betydligt lägre kostnader. Priset kommer också variera beroende på vilket typ av stall du vill ha, t.ex. om du vill få hjälp med fodring och in- och utsläpp av din häst.

Efter stallhyra har vi naturligtvis allt som har med själva hästen att göra. Din häst ska avmaskas och hovar ska verkas med jämna mellanrum och tänder ska raspas. Gör en ordentlig lista på alla de kostnader du kommer att ha varje månad, för att på så vis enklare skapa dig en uppfattning om vad som väntar.

Trots alla kostnader och all tid som krävs menar majoriteten av hästägare att det helt klart är värt det. Tillsammans med hästen får man uppleva många spännande äventyr och gör man rätt val från start, har man fått en vän för livet.