håll en god stallmiljö

 

Stallet är hästens hem och bör också vara anpassat påHorses så sätt. Precis som vi människor inte vill ha för kallt eller för varmt, fuktigt eller drag i vår bostad, vill inte hästen det heller. Det kan vara svårt att veta exakt vilken värme hästen bör ha, men det finns dock lite tips att ta till för att få fram den absolut Bästa stallmiljön.

  • Olika typer av inredning eller utrustning får aldrig hänga så dåligt att den kan skada din häst. Trots att hästen står i en spilta eller box, kan hästar faktiskt lyckas ta sig ut och ska då inte ha möjlighet att fastna, skadas eller tugga i sig något som kan orsaka skada.
  • Finns det fler hästar i stallet kan man med fördel se till att hästarna kan se och komma i kontakt med varandra, men även kunna gå undan och vara ifred när de behöver. Hästar fungerar precis som människor och behöver få den sociala kontakten uppfylld.
  • Oavsett om hästen står i en spilta eller box måste liggytan vara försedd med torv, ströspån eller halm för att hästen ska kunna ligga ner på ett varmt och bekvämt sätt. Det ska kunna strömma in dagsljus i stallet, men för kvällar eller vinterhalvåret är det väldigt viktigt att fast belysning finns.
  • Se till att stallet är torrt och rent! Det rekommenderas att man åtminstone storstädar hela stallet minst 1 gång om året, men att med jämna mellanrum se till att allt är på sin plats, att det inte finns någon möjlighet att fukt kan tränga in. Det är farligt och kan orsaka att hästen eller ponnyn får problem med sina luftvägar.Young Girl Riding Her Horse
  • Precis som hemma hos oss själva är det få personer som föredrar ljud och buller. Hemmet eller stallet ska vara en trygg och lugn plats där hästarna kan få vila och äta i lugn och ro om de behöver.

Detta är bara få av flera punkter som är viktiga för att stallet ska hålla en god miljö och för att undvika att din häst utsätts för något som kan orsaka stor skada eller problem.