Ridning är en materialsport och utan sadel, träns, tyglar och benskydd är det svårt att utöva hästsport på ett bra sätt. Visst kan man rida barbacka men det är få hästägare som har gjort detta till en sport. Att rida utan sadel är något som man kan göra ibland för att träna och få variation i ridningen, något som kan vara bra både för ryttare och häst. Det är också väldigt bra träning för balansen och för kontakten med hästen. När man rider barbacka så måste man tänka på viktfördelningen och skänklarna på ett helt annat sätt för att inte ramla av eller göra illa hästen med fötterna. Det är något som de flesta ryttare mår bra av att bli bättre på. En sadel är dock ändå en väldigt viktig del i hästens grundutrustning.
En av de viktigaste funktionerna hos en sadel är att jämna ut tyngden från ryttaren och placera den på rätt ställe. Detta åstadkoms med hjälp av sadelns styvhet, olika kuddar och placeringen av sadeln på hästens rygg, som hålls fast med hjälp av en skräddarsydd form och remmar. En sadel är därför oumbärlig som ett redskap i hästsporten. En sadel är en stor investering och kan kosta mellan 5000 och 40 000 kronor. Att köpa en begagnad sadel är ett bra sätt för att få ner kostnaderna. Man kan exempelvis köpa begagnad hästutrustning och ridkläder hos Hestbolaget, som också har ett stort utbud av ny ridutrustning. Fördelen med att köpa en begagnad sadel är att man kan få en sadel av bättre kvalitet till ett lägre pris. Det kan vara bra att testa sadeln i ett par dagar innan man bestämmer sig. Det är viktigt att sadeln passar till hästen. Om den inte sitter bra så kan man ibland justera detta hos en sadelmakare som syr och stoppar om sadeln vilket innebär en viss kostnad. Köper man en syntetisk sadel är det viktigt att den passar direkt på hästen, inte minst för att den har en kortare livslängd. En sadel i läder håller längre och kan ärvas i fler generationer från häst till häst med små justeringar.
Sadlar är den vanligaste hästutrusningen som man köper begagnat, men det förekommer även en marknad med begagnade träns och annan utrustning. Mindre dyra hästprylar som grimmor, borstar, kratsar och täcken kan man ofta hitta på små marknadsplatser på internet och på lokala marknader. Lite dyrare saker såsom träns, specialträns, bett och vojlock i gott skick kan man köpa på speciella affärer som inriktar sig på begagnad hästutrustning. Det är också värt att hålla utkik på stora annonsplatser på internet, i lokala dagstidningar och facktidningar inom hästsport. Genom att leta på begagnatmarknaden kan man få en mycket kvalitativ och unik produkt, inte sällan med genuint gammalt hantverk. Man kan också hitta toppmodern och fin utrustning som av någon anledning inte passade till ekipaget som säljer det.